energielabel 2021
Nieuw energielabel voor gebouwen per 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 is de nieuwe bepalingsmethode (NTA 8800) voor de energieprestatie van gebouwen en voor het vaststellen van het energielabel ingegaan. Het nieuwe energielabel geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw.
Hiermee is de methodiek van het vereenvoudigd energielabel voor particuliere woningeigenaren vervallen, waardoor het niet meer mogelijk is voor de particuliere woningeigenaar om zelf online het vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Voor het bepalen van het nieuwe energielabel moet er een afspraak worden gemaakt met een vakbekwaam energieadviseur. De adviseur neemt bouwkundige- en installatietechnische kenmerken van de woning op, berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en stelt een energielabelletter vast.
De energielabelletter moet in de verkoop- of verhuuradvertentie worden vermeld. In het bijbehorende afschrift van het nieuwe energielabel staat vervolgens hoe de isolatie en installaties scoren en wat de verbetermogelijkheden zijn. Hiermee zorgt het energielabel voor meer bewustwording en is het een stimulans voor verduurzaming, en daarmee voor energiebesparing en CO2-reductie. Energielabels blijven 10 jaar geldig vanaf registratiedatum, ook energielabels die zijn geregistreerd voor 1 januari 2021.
Via onderstaande links kunt u een voorbeeld downloaden van het nieuwe energielabel voor woningen en utiliteitsgebouwen.